Ultegra R8170 Di2, som den ny geargruppe hedder, er en trådløs, elektronisk geargruppe fra Shimano. Det, der kendetegner en elektronisk, trådløs geargruppe, er typisk, at den sikrer dig bløde, hurtige og præcise gearskift, hver eneste gang, og under stort set alle forhold.
Ultegra ligger næsthøjest på Shimanos egen kvalitetsskala, og er noget billigere end Dura-Ace, som indtager førstepladsen.
Mange kan sikkert spørge: Kan det betale sig at betale de ekstra penge, som Dura-Ace koster, i stedet for at vælge Ultegra? Det er bl.a. det, vi skal se på her!
Hvorfor er Dura-Ace en del dyrere end Ultegra?
Prisforskellen skyldes primært, at du sparer nogle 100 gram, hvis du vælger den dyrere Dura-Ace fremfor Ultegra. Noget andet er, at de materialer, der er anvendt til Ultegra, er knapt så dyre, i forhold til Ultegra. I praksis betyder det dog absolut ikke, at Ultegra er af mærkbart ringere kvalitet!
Hvilken praktisk betydning har det, at der ikke er nogen kabler?
En trådløs geargruppe har, som betegnelsen antyder, ingen kabler fra grebene til for- og bagskifteren (dog må der nødvendigvis være kabler fra batteriet til hhv. for- og bagskifteren). Det giver en høj grad af driftssikkerhed, og et meget lille behov for vedligeholdelse, ganske enkelt fordi kabler kan sætte sig fast eller knække. Det sker selvsagt ikke med en trådløs geargruppe.
En skeptiker vil måske spørge, om der slet ikke er nogen negative aspekter ved en trådløs geargruppe? Vi er ikke i tvivl om, at svaret må blive et klart nej! Shimano Ultegra R8170 Di2 giver fuldstændig gnidningsløse gearskift, og geargruppens performance er fuldt på højde med de bedste på markedet. Der er mange, som siger, at den gør det bedre end den nærmeste konkurrent, Srams eTap.
Hvad kendetegner de enkelte komponenter i denne geargruppe?
Lad os kigge lidt på sagerne! Geargrebene er blevet længere og kraftigere end på tidligere modeller. Shimano siger selv, at denne ændring er resultatet af feedback fra professionelle cykelryttere. Og vi må sige, at takket være disse ændringer får du nu et endnu bedre greb om tingene, både bogstaveligt og i overført betydning.
Hvad bagskifteren angår, kunne man tidligere vælge mellem kort og medium-lang skifterarm. Nu fås den kun med medium-lang skifterarm. Det skyldes sikkert, at Shimano har opdaget, at den mellemlange skifterarm passer til de typer af kassetter, som bruges på Langt de fleste landevejscykler i dag.
Det vigtigste er dog, at gearskiftene sker hurtigt, præcist og lydløst. Og heller ikke på det punkt er der noget at klage over.
Forskifteren er af samme høje standard. Gearskiftene sker hurtigt, præcist og lydløst, selv ved hårde belastninger.
Geargruppens motorer er de samme, som bruges i den dyrere Dura-Ace. Og de er stærke, præcise og effektive.
Selve kassetten er en 12-speed, og man kan vælge mellem enten en 11-30t eller en 11-34t udgave. Generelt er der masser af gear til rådighed, så man kan finde et, der passer til praktisk taget enhver situation, man kan tænkes at komme ud for som landevejsrytter. Og igen: Gearskiftene er bløde og fine.
Til slut skal vi lige nævne, at Shimano Ultegra R8170 Di2 er Bluetooyh-kompatibel. Vha. en app kan du meget let kalibrere geargruppen til lige netop din cykel.
Ultegra eller Dura-Ace? Hvad skal jeg vælge?
Konklusionen må blive, at Ultegra er en virkelig fin geargruppe, som kan opfylde langt de fleste landevejsrytteres behov. Dura-Ace er, som nævnt ovenfor, nogle 100 gram lettere end Ultegra, men medmindre, at du er prof cykelrytter på meget højt plan, er det ganske enkelt ikke merprisen værd at spare de få 100 gram. Mange af de indre dele i Ultegra og Dura-Ace er, som nævnt ovenfor, helt identiske.
Vi kan derfor kun give Shimano Ultegra R8170 di2 vores varmeste anbefaling!